November 10, 2012

MUET is Over

Share

Assalamualaikum

jyeah, it's hell true. MUET da abesssss.
 gaya cam stress sungguh je pasai MUET ken
  Aku candidate November 2012 yang berindeks number MP5101/4151
 wah banyak nye nombor 1 jangan dapat Band 1 udah T_T
ritu aku da stori kat sini sal MUET sikit sal komponen2 MUET

aku lupa larh bape hari bulan aku punya test speaking ritu tapi
yang penting dalam study week. Nasib la dapat test pepagi buta
yelaa..kul 7:30 kot da kena ada kat test centre.. cakap test centre
cam jao pulak ase..kat bilik tutorial (BT) jek pon haha

dengan semangat wajanya tak payah cakap la aku pegi 
awal2 lagi kat BT perasan awal sekali
dah tu masuk2 jek BT pengawas tu suroh la pegi sign cheque kehadiran kot
aku tak sure gak..main sign jek mampos la kalo doc tu suro aku
transfer sume duit dalam account orang lain there gone my allowance -_-

dah tu pulak dengar calon2 lain duk soksek2 upe2 nye grup aku 2nd grup yg kena
aku pon buat buat bodo jek la sambil tunggu giliran ..
borak2, gelak2.. aihh  macam takde test jek gaya aku masa tu

dah tunggu dalam sekitar 20 min camtu aku nampak 1st group da kua dr BT
great, it's gonna be my turn aku cakap dalam hati
examiner aku tu Indian sorang and Chinese sorang
pasal speaking tu tak yah citer la eh..kantoi jek

and hari ni pulak test reading, writing and listening
oke honest aku cakap soalan dye direct and senang giler
bayangkan la masa dalam kelas buat latihan ngan kawan2 and lecturer cam
nak mati da nak abeskan satu paragraph artikel bagi komponen reading tu
tapi tadi boley pulak jawab jawab pon tak taw la betul semua ke tak

aku nak bagi tips sikit. baca sikit2 contohnya 1 artikel tu ada 7 perenggan
korang baca la perenggan pertama dulu
tak payah nak berlagak terror sangat nak abeskan 1 artikel terus
at the end kau takkan paham apa yang ko baca
tak caya? hah cuba jangan tak cuba
nanti bila dah macam tu mula la nak mencari point yang tah ke mana2 tu

dah tu tadi aku check 1 artikel tu dye bagi 1 soalan untuk setiap perenggan
ha gila tak? perenggan panjang nak mampos dah tu bagi 1 soalan je
untuk setiap perenggan mang letih la kena paham setiap ayat
maknanya langkah aku cakap tadi betul la untuk elakkan silap paham etc
sebab ada jek soalan tu dye tanya sal paragraph 3 (contoh) tapi jawapan dye
biasa la, dye campo aduk ngan point paragraph 2 n 4
tak ke naiya je kalo misunderstand soalan macam tu?

kena paham jugak even memeningkan palotak. Ayat dye super berbelit

soalan reading tu nak kata senang pon tak sesenang yang disangka
soalan dye bergilir2 amek nom giliran susah and senang
kalo soalan 1 senang, soalan 2 susah..dah tu soalan 3 pulak senang
ni trend soalan tahun ni.. jangan main bubuh jek lam kepala
soalan mungkin berubah dari tahun ke tahun wah serious giler

masa reading pon abes la reading first paper rehat setengah jam
dah tu masuk balik test centre untuk paper writing
ha ni yang aku suka ni.. punya la mencurah2 idea tadi masa
buat esei soalan 2.. ya ALLAH alhamdulillah sangat sebab ada point tadi
cuma soalan 1 jek masalah sikit.. soalan 1 tu report writing
terpaksa cancel yang aku tulis hampir siap tu
sebab tak cukup jumlah perkataan jek pon.so kena la tambah kat body report




then abes masa 1 jam setengah, calon2 kena berambos kua lagi
aku pon stress..asik kua masuk kua masuk jek
dah tu kul 12 tengah ari tadi paper listening
yang ni fail sikit..entah laa,, sakit hatiku rasanya
merobek2 pedal dan sanubari sebab tak dengar sangat ape 
recording tu sebut..wawawawa :'(

biaq pi laa.. aku arap2 dapat la band yang aku idam2 kan
insya ALLAH.. aku da usaha.. hurm tapi kalo dapat terok mau 
aku repeat and teros me-repeat benda MUET ni nauzubillah..
lega da abes MUET ni .. sekarang tunggu masa nak balik uma jek
hohoho balik kampung!




jom daftar SAYS.MY
korang daftar and terus dapat RM5 dalam akaun SAYS korang
klik SINI




3 komen terbaik:

nurul ain said...

bw..
http://nurulnamasaya.blogspot.com/2012/11/nak-rambut-sihat.html

Azriff Aziz said...

dah lama abis muet ni. hehehe.

Schu haDa said...

nurul ain : (:

Azriff Aziz : untong lerrr :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright©2012 by Schu Hada