November 7, 2012

Cara Aku Buat Header Blog yang Baru

Share

Assalamualaikum

oke, ari ni aku nak citer camne aku buat header baru aku tuh
header tu hape??
benda pale turqoise yang ada gambar katon2 kat atas tu laa
ha tu la namanya HEADER
blogger2 sekalian jangan sentap

ais kacang jek buat header ni ..ais kacang la sangat
yang payah tu time mula je..lepas tu makin senang..
dah tengok la header aku camane..simple mimple jek pon
 yelaa..nak download GIMP ke Photoshop mang sure la asik
network error ken da kalo guna wifi kolej ni
 tapi tetap jek aku menyimpan hasrat untuk meng-transparent-kan
header tu..terlalu berpetak T_T tutup muka guna skrin lappy

oke, firstly aku lukis la dulu doodle tu. doodle itu katon ye bagi yang dono
bab melukis ni laa susah..bukan masalah melukis tapi
masalah nak lukis doodle yang macam mana?
aku pon pening nak design kasi doodle tu duk atas nama blog ke ape
tapi since aku xdak tools yang aku idam2 kan tu aku lupakan
 je nak buat yang pelik2 tuh -_-

aku buat jek yang simple pendulum punya
aku tak printscreen la pulak masa aku lukis doodle tu
ni yang dah siap
aku lukis guna Paint Tool SAI jek

comel tak? hehe doodle aku da macam budak Puteri Islam T_T

dah tu aku pon bukak la Photoscape pulak
 aku biasa guna Photoscape jek la kalo nak buat header
tak dak photoscape? nah download sini
ini cara-cara membuatnya.. gaya cam master chef jek
sila klik di gambar kalau ternyata anda mengecilkan
 mata sehalus2 nya masa menengok gambar

klik kat Editor


klik kat Menu


klik New Photo

nanti akan keluar pop up table. isi jek width nak bape, height bape,colour ape



 dah tu akan jadi la cenggini..
kalo aku tak puas hati tinggi tak cukup ke kaler hudoh ke
boley jek repeat step kat atas tu balik
Menu --> New Photo


then, aku nak masukkan doodle tadi kat sini so 
benda Object di-klik


klik Photo. nanti dye keluar Photos & Clipboard Photo. Klik Photos


oke jadi camni

dah tu aku letak je tulisan kat atas doodle tu
kasi tindan sama dia
aku klik jek Object --> T




 then aku rasa gatai2 tangan nak pakaikan spek kat doodle tuh
haha..so aku buh jek laa
aku klik Object --> Icon icon yang ada simbol love2 tuh
dah tu aku rasa kosong jek header ni..
macam simple sangat..aku pon buh la lagi love2 warna pepel

yeay dah siap!


jom daftar SAYS.MY
korang daftar and terus dapat RM5 dalam akaun SAYS korang
klik SINI

3 komen terbaik:

Shera unly said...

comel doodle tuw ;)

D i n said...

owh mcm ni je ye :D thanks share hehe salam singah balik :D

Schu haDa said...

Shera unly :

maseh :3

D i n :

hehe yela mudah jek. maseh xD

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright©2012 by Schu Hada