July 7, 2012

Program Matrikulasi

Share

Assalamualaikum...

Ha, ari ni aku ada masa free skit nk kongsi sal program matrikulasi.. biasanye, nak hapdet belog pun susah since belajar kat sini.

Oke, aku ni student Modul II jurusan Sains di Kolej Matrikulasi Pulau Pinang. Saja nak habaq..kan orang kompius info aku ni betul ke tak..so sebagai pelajar nye, aku taw la jugak psal mnatang ni.. Modul II tu hape?? sat no, sat.. aku explain satu2 sat gi..ceh, speaking utara konon..baru jek sebulan duk sini..nak berlagak teq pulak..hoho ape aku mengarut ni..enuff2

Program Matrikulasi ni adalah di bawah Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) n setakat ni, dah 15 buah kolej matrikulasi sudah ditubuhkan di seluruh negara. Kat bawah ni list semua kolej matrikulasi di Malaysia..

  • Kolej Matrikulasi Johor
  • Kolej Matrikulasi Perak
  • Kolej Matrikulasi Kedah
  • Kolej Matrikulasi Pahang
  • Kolej Matrikulasi Selangor
  • Kolej Matrikulasi Teknikal Kedah
  • Kolej Matrikulasi Teknikal Pahang
  • Kolej Matrikulasi Teknikal Johor
  • Kolej Mara Kulim
  • Kolej Mara Kuala Nerang
  • Kolej Matrikulasi Melaka
  • Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan
  • Kolej Matrikulasi Pulau Pinang
  • Kolej Matrikulasi Perlis
  • Kolej Matrikulasi Labuan

Apa yang aku paham sal program matrikulasi ni, student akan diserapkan dalam satu program intensif yang mana proses pembelajaran dan pelajarannya pantas dalam bidang sains, perakaunan, teknologi dan jugak teknikal. Apa yang aku nak cakap ni banyak sal jurusan Sains jek..yg lain2 aku tak taw sangat..kan tulis merapu kang sat gi kena sue plak aku.





Ada dua kategori student iaitu student PST (Program Satu Tahun) dan student PDT (Program Dua Tahun). Basically, budak2 yg dapat PST ni adalah budak2 yg dapat result SPM yg bagus2.. tapi ada jugak yg biasa2 jew..so boleh ke kita katakan budak2 PDT ni semua dapat result yg teruk? Itu aku tak taw..yang aku paling sure, sape2 yg dapat D,E sampai Z dalam subjek Chemistry, Physics, Biology n Add Maths mang konpem xkan dapat matrik. And walaupun korang cakap, '' ey aku dapat D Bio jek pun..yg len2 semua tough.." korang takkan dapat matrik punye.. Tapi kalo yg rayuan tu, aku tak taw la pulak sama ada bahagian matrikulasi terima ke tak..

Kod bagi jurusan Sains ialah M001. Dalam jurusan Sains ada 3 modul okeh..
  • Modul I    : Mathematics, Chemistry, Physics, Biology
  • Modul II   : Mathematics, Chemistry, Physics, Computer Science
  • Modul III  : Mathematics, Chemistry, Biology, Computer Science

Bagi aliran Teknikal, no modul cuma pakej mata pelajaran yg diambil ialah:

  • Mathematics
  • Engineering Chemistry
  • Physics Chemistry
  • Civil/Electrical and Electronic/Mechanical Engineering Studies

Bagi student accounting pulak, dorang akan belajar :

  • Mathematics
  • Ekonomi
  • Pengurusan Perniagaan
  • Perakaunan

Yang aku list kan tu dipanggil mata pelajaran wajib. Ada pulak mata pelajaran teras iaitu :

  • Pendidikan Islam/Moral
  • Ko-kurikulum
  • Bahasa Inggeris
  • Dinamika
Kelas Pendidikan Islam/Moral, Koko n Dinamika hanya diambil untuk 1 sem je (bagi PST). English tu memang dua2 sem la kena ambik. Chaiyok2 for MUET!

Kelas aku start 8 pagi pai 5 petang. Aku da tanya roomate2 ku sekalian. Yang Modul I a.k.a budak H dorang paling awal balik kelas pukul 4..budak akaun paling awal pukul 3 n paling lewat balik pukul 4.. untung la jadi budak akaun kan..budak K a.k.a Modul III sama macam budak F(Modul II) ..Paling awal balik pukul 4 paling lewat pukul 5. So sape2 yang baca pun da ase terbeban, aku consider pilih U jew.. kalo U dalam satu hari tu, 1-3 kelas je kowt.. so masa korang untuk bergembira sangat banyak okeh.. wei ko jangan terpengaruh pulak..pikir masa depan, bukan masa sekarang.

aku da blur nak taip hape..so kalo de pape, komen! oke, cauu cincau..

4 komen terbaik:

juzz que said...

aq dlu bdak akaun mtrik gk taun 10/11 tp x pnah ad awl or lwt blik.., kteorng mmg abis kls kul5 jer.., tp xtaw la klu skunk da brubah

Schu haDa said...

mgkin depends on matrik mana kita belajar gak..

Anonymous said...

Kalau modul 3 boleh amik software engineering tak? Time degree nanti

Schu haDa said...

ya opkos boleh. kat matrik dah ada basic computer science

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright©2012 by Schu Hada