March 26, 2012

Memilih Course yang Betul dan Tepat

Share

Assalamualaikum...

Ekceli sebelum result kua lagi aku da pening. N lepas result kua bertambah-tambah la ketensenanku. Ari tu pegi program Jom Masuk U mini. Program ni len ngan Karnival Jom Masuk U yg semua ipta n ipts jelajah seluruh negara. Program Jom Masuk U ni patutnye diadakan kat KB je tapi atas usaha orang atasan, boley je diadakan kat Tanah Merah pulak.

Intipati nye pun lain. Yg ni siap bagi taklimat sal UPU oleh Penolong Pengarah UPU (law tak silap, law silap sori doe), taklimat matrikulasi oleh orang kuat bahagian matrik KPM, kolej komuniti n PTPTN. Aku just dengar taklimat upu jek pastuh aku balik. .keh3. .mengantuk laa lama2 dalam dewan tu. Abah aku pun da tak de mood nak tunggu aku lama2.

Aku sempat catat yg course nak diambik mestilah TEPAT tak kira la bagi lepasan spm ke stpm ke dip ke. . n tak sangka pulak tindakan aku betul bila dia cakap pilih 3 course yg ko minat n letak kat pilihan 3 teratas.

Meaning, jangan main letak jek. Pastikan dulu ko minat apa + kemampuan ko + ada peluang kerja then barulah susun 3 bijik course mengikut keutamaan ko sendiri. Contoh nye katakan la ko minat nak amek farmasi, fisioterapi, engineering n actuary science. Dah ko budak sc kan, mestilah demand. Ye dak? So susun la start dari course ko rasa minat sesangat ke course boley2 laa tahap minat tuu. Eg:

 1. Engineering
 2. Actuary Sc
 3. Farmasi
 4. ?
 5. ?
 6. ?
 7. ?
 8. ??

oke, pilihan 4-8 tu kira lantak je la nak bubuh hape pun. Dah orang upu sendiri cakap macam tu kan(fahaman aku).  So, kalau aku, aku memang ikut je. Hal minat ni pulak ada orang tak minat sekarang tapi bila da belajar n dah keje, minat tu datang dengan sendiri. Ada jugak yg tak minat langsung dari ari keputusan upu diumumkan sampai la dia paksa diri dia belajar pun dia masih tak minat2 dengan course tuh. Dalam kes kedua ni, sebab tu laa orang upu tu cakap kalau tak dapat course yg korang minat, pegi le sambung matrik. Nanti bila sampai masa nak sambung degree then baru la pilih course yg ko nak tuh.

Cikgu aku ada cakap law amek matrik n dapat pointer tak oke, kita akan dapat course lelong. Kawan aku pun cakap cam tu gak. So, sedih la kan? Sebab tu laa pulak aku nak cakap, ko amek la course hape pun, usaha tu yg penting.

Dah law ko tak dapat course ni masa ni, ko kena aim ko akan dapat jugak course ni masa deg nanti. Make sure ko akan dapat pointer tinggi2. And kalau aku sendiri la, kalau aku dapat course yg betul2 tak boleh blah macam medic ke *keh3 prasan aku memang pegi matrik la. Tak sanggup ! Ha lupa pulak aku da ubah nak amek dip plak. .tensen ko tau


KMK - one of my choices



Ko boley la dulu test dulu minat kerjaya kalau ko masih tak sure. Biasanya kaunselor akan buat test ni utk budak2 spm tapi kalo ko tak buat lagi atau masih kompius, sila layari laman web ni http://imascu.upu.mohe.gov.my/.

Selain mementingkan sistem meritokrasi ( result spm/stpm campo ngan mrkah koko) , pihak upu jugak akan proses permohonan kita dengan tengok result kita lepas tak syarat kelayakan n jugak bilangan tempat. N sebab tu jugak aku catat yg ni, pilih course yg orang tak pilih. Aku pening jugak mula2 n sampai sekarang aku tak tahu. Hoho. .

Maklumat lain yg aku conteng kt buku kecik :

 >  Course Microbiology hanya ada 60 tempat jek kat setiap ipta yg menawarkan course ni.

 >  Civil Engineering banyak tempat lagi. Ntah dye cakap cam tu,. aku tukang copy jek. .keh2

  >  Pengambilan pelajar akan ditingkatkan setiap tahun.

Aku neh sebok2 buat entry padahal aku tak isi lagi borang upu. Adeyy, sadis. . so korang, pikir la lek lok sebelum buat keputusan. Tak de hal ko nak tukar course masa belajar nanti tapi tak ke rugi jek yuran2 yg ko da bayar awal2 tu?

Entri ni mungkin ada kesalahan jugak sikit2. Pape hal, tanya terus pihak upu n jangan lupa rujuk kaunselor n orang2 yg berpengalaman macam mak ayah, kakak, abang, nenek. .eh? Oke bai.

2 komen terbaik:

shafiq said...

isi jer , lepas ni , kplspm , lpas tu apply poli , minta jer sume , biar banyak pilihan dari xde pilihan ,


err , ak x nerd ar weyyhh .. he3 .

Schu haDa said...

ea mang aku mtk sume pun tp dip ni kne bg special case ckit

bgus i loike gns2 :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright©2012 by Schu Hada